Friday, January 4, 2008

Tjänstledighet

FRÅGA:

Jag är anställd inom kommunen. Nu har jag fått ett erbjudande att vara med i ett privat projekt som kommer att hålla på åtta månader. Har jag rätt att få tjänstledigt för det?

SVAR:

Rätten till tjänstledighet finns reglerad i lag när det gäller vissa ändamål, exempelvis föräldraledighet, ledighet för studier, fackligt arbete och vård av närstående. Rätten att få annan slags tjänstledighet, till exempel ledighet för att delta i andra projekt eller ledighet för att resa i ett tag, finns inte reglerad i lagen.

För dig som är kommunanställd och vill vara tjänstledig för att göra något annat än det som anges i lagen, är rätten till tjänstledighet reglerad i det centrala kollektivavtalet AB 05. I det avtalet står det att arbetstagare kan få tjänstledigt om det är förenligt med verksamhetens krav. Din arbetsgivare kan alltså neka dig ledighet om hon eller han bedömer att det inte är bra för verksamheten. Det finns inga tidsgränser för den här sortens ledighet, utan det är upp till arbetsgivaren att avgöra hur lång tjänstledighet som är möjlig i ditt fall.

No comments:

Post a Comment