Monday, January 14, 2008

Ersättning vid sakskada

FRÅGA:

Min son hade lånat en skoter för att uträtta ett ärende åt en vän. Han krockade med skotern som blev okörbar. Han erbjöd sig att betala självrisken. Skotern var endast halvförsäkrad och nu begär ägaren ersättning för större delen av reparationskostnaden. Kostnaden enligt vad ägaren påstå uppgår till ca 7 500:-. Det är ett pris som verkstaden ska ha uppgett. Vad kan vara en rimlig ersättning till ägaren?

SVAR:

Som en allmän regel gäller att den som har hand om eller använder annans egendom ansvarar för skador på föremålet som orsakats av vårdslöshet.

Enligt skadeståndslagen gäller att ersättningen ska motsvara sakens värde eller reparationskostnaden, skadeståndslagen (SKL) 5 kap. 7 §. Om kostnadsuppgiften kommer från verkstaden och motsvarar kostnaden för adekvat reparation så skulle med all sannolikhet även en domstol anse denna ersättning vara rimlig.

Skadeståndsskyldigheten kan under vissa omständigheter jämkas om exempelvis den som orsakat skadan var under 18 år vid skadetillfället, 2 kap. 4 § SKL. Detta gäller dock inte om skadevållaren har en hemförsäkring som täcker detta.

No comments:

Post a Comment