Tuesday, January 8, 2008

Rätt till en offentligt försvarare

Vem har rätt till en offentlig försvarare?

Förutsättningarna för att få en offentlig försvarare regleras i rättegångsbalken 21 kap. 3 a §:
3a § Är den misstänkte anhållen eller häktad skall offentlig försvarare förordnas för honom, om han begär det. Offentlig försvarare skall också på begäran förordnas för den som är misstänkt för ett brott, för vilket inte är stadgat lindrigare straff än fängelse i sex månader.

Offentlig försvarare skall därutöver förordnas
1. om den misstänkte är i behov av försvarare med hänsyn till utredningen om brottet,
2. om försvarare behövs med hänsyn till att det är tveksamt vilken påföljd som skall väljas och det finns anledning att döma till annan påföljd än böter eller villkorlig dom eller sådana påföljder i förening, eller
3. om det i övrigt föreligger särskilda skäl med hänsyn till den misstänktes personliga förhållanden eller till vad målet rör.

Om den misstänkte biträds av försvarare som han själv har utsett, skall inte vid sidan av denne någon offentlig försvarare förordnas.

Alltså har man rätt till offentlig försvarare om det finns ett behov med hänsyn till utredningen om brottet, om man riskerar annan påföljd än böter eller villkorlig dom eller om det finns särskilda skäl på grund av målet eller personliga förhållanden. En offentlig försvarare förordnas av tingsrätten på begäran av den som är misstänkt för brott. Staten står för kostnaderna för den offentliga försvararen om den misstänkte inte har tillräckligt med tillgångar. Vid rättegången avgör sedan domstolen hur stor del av kostnaden för försvararen som den misstänkte själv ska betala.

Vem kan bli offentlig försvarare?

I rättegångsbalken 21 kap. 5§ stadgas:

Till offentlig försvarare skall förordnas advokat, som finnes lämplig därtill. Om särskilda skäl föreligga, må till sådan försvarare utses annan lämplig person, som avlagt för behörighet till domarämbete föreskrivna kunskapsprov. Företrädesvis bör anlitas någon, som vid rätten brukas som rättegångsombud.

Har den misstänkte till offentlig försvarare föreslagit någon, som är behörig därtill, skall han förordnas, om ej hans anlitande skulle medföra avsevärt ökade kostnader eller eljest särskilda skäl föranleda annat.

Detta förklarar varför ofta samma högprofilerade advokater förekommer i fall med mycket mediapublicitet. Det är de namnen de flesta känner till och den misstänkte har själva möjlighet att välja vem de vill ska företräda dem som offentlig försvarare.

No comments:

Post a Comment