Wednesday, January 23, 2008

Testementsvittnen

FRÅGA:

Jag har funderar på att skriva ett testamente. Nu undrar jag vem om någon måste bevittna testamentet? Kan jag be en kompis?

SVAR:

Testamenten regleras i ärvdabalkens 10 kapitel. Enligt 1 § ska ett testamente upprättas skriftligen med två vittnen. I deras närvaro ska du som testator skriva under testamentet. Vittnena ska bestyrka handlingen med sina namn. De ska veta att det handlar om ett testamente, men de behöver inte känna till innehållet. Det är alltså viktigt att du skriver under testamentet medan båda vittnena är där tillsammans och ser på. Det får inte ske i förväg eller senare.

Den fjärde paragrafen i samma kapitel reglerar vilka som får vara testamentsvittnen. Personerna i fråga får inte vara under femton år. De får inte på grund av en psykisk störning sakna insikt om betydelsen av vittnesbekräftelsen. De får inte heller vara make/maka till dig som testator eller stå i rätt upp- eller nedstigande släktskap eller svågerlag till dig eller varar dina syskon.

Du kan inte heller be någon som själv berörs av ditt testamentet. Det finns alltså inga problem med att låta goda vänner agera vittnen men undvik alltför nära släkt.

No comments:

Post a Comment