Monday, January 7, 2008

Adoption av vuxna

Många som vuxit upp i fosterhem ser fosterföräldrarna som sina enda föräldrar. Speciellt de som aldrig bott med eller ens haft kontakt med sina biologiska föräldrar. När de väl är vuxna börjar familjen fundera på vad som gäller angående arvsrätten.

Hur går en adoption till när man är vuxen? Behövs det fortfarande tillstånd från sina biologiska föräldrar?

Vad gäller enbart arvsrätten kan fosterföräldrar skriva ett testamente som ger ett fosterbarn rätt till en viss del av deras kvarlåtenskap. Men fosterbarnet kan inte på det sättet få någon arvsrätt efter fosterföräldrarnas övriga släkt, såsom mor- och farföräldrar.

En av förutsättningarna för att fosterföräldrar ska få adoptera ett fosterbarn är att de är gifta, det räcker inte att de är sambor.
Tingsrätten skall pröva om det är lämpligt att en adoption äger rum. Tingsrätten får bara ge tillstånd till en adoption om den är till fördel för fosterbarnet eftersom de måste utgå från barnets bästa.

Om fosterbarnet är myndigt och de biologiska föräldrarna inte deltagit i vårdnaden av barnet behövs inte deras samtycke. Rätten kommer dock att ge dem tillfälle att säga vad de anser om en adoption. Men tingsrätten kommer att ta hänsyn till om fosterbarnet bott hela sitt liv hos fosterföräldrarna och att det är de som uppfostrat barnet, samt till de personliga relationerna mellan dem.

Om fosterföräldrar vill adoptera ett fosterbarn ska de skicka in en ansökan till tingsrätten där de är mantalsskriva. Om tingsrätten beviljar en adoption innebär det att fosterbarnet lagens mening får samma rätt som om det var fosterföräldrarnas biologiska barn. Dock mister fosterbarnet arvsrätten efter sina biologiska föräldrar och deras släkt.

No comments:

Post a Comment