Tuesday, January 22, 2008

Godtrosförvärv

Gäller ett godtrosförvärv?

Från och med den 1 juli 2003 är det inte längre möjligt att göra godtrosförvärv av stöldgods och annan olovligt tillgripen egendom. Detta innebär att om du blivit bestulen har du rätt att vända dig till den godtroende förvärvaren och kräva att få tillbaka egendomen utan att betala någon ersättning.

Du får dock inte vara passiv om du blivit bestulen utan måste kräva tillbaka egendomen inom sex månader från det att du fick eller måste antas ha fått kännedom om var egendomen finns. Gör du inte det, övergår äganderätten till den godtroende förvärvaren.

Den nya regeln som omöjliggör godtrosförvärv av stöldgods har till syfte att stärka den bestulnes rätt. Avsikten är att ge en tydlig signal att handel med stöldgods inte tolereras och att man aldrig kan räkna med att få behålla det man har köpt om det visar sig att det är stulet.

Den nya regeln ger dock inte någon rätt till dig som blivit bestulen på din egendom att själv ta tillbaka egendomen om den påträffas. Istället får du vända sig till myndigheterna för att be om hjälp.

Som en följd av den nya regeln som omöjliggör godtrosförvärv har det i konsumentköplagen införts tvingande bestämmelser om rättsligt fel. En godtroende konsument som måste lämna ifrån sig den köpta egendomen har enligt dessa bestämmelser rätt att vända sig till säljaren och häva köpet. Rätten att häva köpet innebär att du har rätt att få tillbaka det du har betalat för varan. Du kan som konsument också få skadestånd i vissa fall kan i vissa fall.

No comments:

Post a Comment