Friday, November 30, 2007

Personliga skäl vid uppsägning

FRÅGA:

Min sambo blev uppsagd på grund av personliga skäl för två månader sedan. Anledningen är att han blev skadad på jobbet för ett år sedan och förlorade möjligheten att arbeta med samma uppgifter som förut. Efter en kort period av rehabilitering har sa arbetsgivaren att de inte har något lättare arbete att erbjuda honom och de sa upp honom. Han är fortfarande sjukskriven. Jag undrar om de verkligen kunde säga upp honom bara så där och om han inte har rätt till skadestånd?

SVAR:
Enligt 7 § i Lagen om anställningsskydd (LAS) måste en uppsägning från en arbetsgivare vara sakligt grundad. Huvudregeln är att en varaktig nedsatt förmåga att arbeta på grund av skada inte är saklig grund för uppsägning. Men detta gäller inte om den nedsatta förmågan är så väsentlig att arbetstagaren inte längre kan utföra något slags arbete av betydelse för arbetsgivaren. Din sambos arbetsgivare var skyldig att utreda möjligheten för honom att omplaceras på arbetsplatsen. Om de gjort en omplaceringsutredning är uppsägningen giltig enligt 7 § 2 stycket LAS. Om något är oklart angående möjligheten till omplacering anses utredningen vara ofullständig, vilket innebär att det inte finns saklig grund för uppsägning och arbetstagaren är då berättigad till skadestånd enligt 38 § LAS.

Tyvärr finns det inte längre någon möjlighet för din sambo att bestrida uppsägningen eftersom den gjordes för två månader sedan och ett yrkande om ogiltighetsförklaring av uppsägning ska lämnas in till arbetsgivaren senast två veckor efter att uppsägningen ägt rum enligt 40 § LAS.

No comments:

Post a Comment