Thursday, November 29, 2007

SMS som avtal?

FRÅGA:

Jag skulle köpa en TV av en privatperson för en vecka sedan. Vi kom överens om pris och tidpunkt för avhämtning via SMS, men dagen innan jag skulle hämta TVn fick jag ett SMS som sa att TVn var såld till en annan person. Har jag inte rätt till TVn? Gäller inte avtal via SMS?

SVAR:

Avtal via SMS är lika giltigt som alla andra avtal. Det som krävs är att det ingår ett anbud och en accept. Om ni var överens verkar detta krav vara uppfyllt och ni har ett gällande avtal mellan er. Personen som skulle sälja TVn har begått ett avtalsbrott genom att sälja TVn till någon annan efter att ni kommit överens om att du skulle köpa den och enligt lagen har rätt till ersättning för det negativa kontraktsintresset. Det innebär att du har rätt att bli ersatt så att du befinner dig i samma situation som du gjorde innan ni ingick avtalet. Alltså har du rätt att bli ersatt för alla kostnader du haft tillföljd av det uteblivna köpet.

Om du har haft några sådan kostnader är det enklast om du kontaktar säljaren och kommer överens om rimlig ersättning. Det är både dyrt och tidskrävande att gå till domstol med ett sådant ärende, men det är något du bör överväga om ni inte kan komma överens.

No comments:

Post a Comment