Wednesday, November 28, 2007

Inbördestestamente

FRÅGA:

Vi är ett nygift par som har varsitt barn från tidigare förhållanden. Behöver vi skriva ett inbördes testamente? Vår situation är sådan att vi inte har några sparade pengar däremot har vi har ca 450.000 kr i skulder, varav ca 270.000 kr på vårt hus och resten i andra skulder. Huset värde är beräknat till 300.000 kr.
Det vi nu undrar är vad som händer om någon av oss dör. Kan något av den avlidnes barn göra anspråk på boet? Behållningen borde ju bli noll kronor eftersom vi inte har några pengar.

SVAR:

Ni har rätt i att testamente inte är nödvändigtt om det saknas tillgångar. Dessutom finns det en regel som ger den efterlevande maken rätt att ur kvarlåtenskapen efter den först avlidne maken, så långt det räcker, få egendom till så stort värde att den tillsammans med den efterlevande makens egendom uppgår till fyra basbelopp. Basbeloppet är idag 41.100 kr vilket innebär att om era gemensamma tillgångar inte uppgår till mer än 4 x 41.100 = 164.400 kr erhåller den efterlevande av er hela detta belopp.
Om ni kommer upp i en summa tillgångar som överstiger detta belopp bör ni fundera på att upprätta ett inbördes testamente om ni vill skydda den efterlevande maken.

No comments:

Post a Comment