Thursday, March 27, 2008

Sälja mormors sommarstuga

FRÅGA:

Min mormor har sedan början på 2003 varit dement och bor nu på ett äldreboende. Hon äger en liten sommarstuga. Nu har grannen till sommarstugan hört av sig och är intresserad av att köpa min mormors fastighet. Mormors båda barn är sedan tidigare avlidna och de enda arvingarna som finns är jag och min kusin, räcker det att vi båda är överens om en försäljning eftersom mormor inte kan sköta den själv?

SVAR:

Eftersom det är din mormor som står som lagfaren ägare på fastigheten är det hon som måste sälja den. Vid en försäljning måste man upprätta skriftliga köpehandlingar. Dessa ska sedan användas till att söka lagfart för den nya ägaren. Kravet på skriftliga köpehandlingar är tvingande enligt lagen, vilket innebär att ett muntligt avtal inte gäller.

Om din mormor inte klarar av försäljningen själv får ni antingen tillsätta en god man i hennes ställe eller så kan hon ge någon en fullmakt att genomföra försäljningen. Vilket alternativ som ska användas beror på hur dement din farmor är. Om någon av er arvtagare ska företräda henne vid försäljningen av sommarstugan måste den personen ha en skriftlig fullmakt från er mormor. Om inte det går måste man tillsätta en god man som tillvaratar hennes intresse vid försäljningen samt skriver på alla köpehandlingar i hennes ställe.