Monday, December 10, 2007

Köpa hus ihop?

FRÅGA:

Vi är sju vänner som har köpt en fastighet tillsammans för att bo tillsammans i kollektivtboende. Fem stycken av oss har barn. Om någon av oss dör har arvingar rätt till sin laglott som man inte verkar kunna ”skriva bort”. Men kan man istället ge bort sin del till kollektivet och därmed undvika att de andra måste köpa ut arvingens laglott eller finns det någon annan juridisk lösning?

SVAR:

Det första ni bör göra är att skriva ett avtal er emellan där ni reglerar de situationer som kan uppkomma till följd av ert samägande. Det är ju inte bara ett eventuellt arv utan även fastighetens skötsel och underhåll som behöver regleras. I ert samäganderättsavtal kan ni reglera hur man ska lösa tvister när man inte kan komma överens. Ni kan också, genom ert samäganderättsavtal, reglera hur ett utlösen skall gå till både vid dödsfall och om någon delägare vill flytta från kollektivet.
Problemen som kan uppstå i samband med dödsfall kan lösas genom att alla delägare tecknar en försäkring som utfaller i samband med ett dödsfall för att täcka den avlidens andel i fastigheten. På så sätt kan de efterlevande bo kvar i fastigheten samtidigt som arvingarna får ut sitt arv. Ta kontakt med ett försäkringsbolag för att hitta en bra lösning för er.

No comments:

Post a Comment